Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner / Jag vill ha en lyftkran

Recension av @Barnboksfamiljen på instagram

Recenserad produkt

Jag vill ha en lyftkran
Inbunden
1 recension

3,5 av 5

27 februari 2020

I denna bok får vi följa ett barn som leker med en riktigt stor lyftkran. Vad kan man lyfta med den? En trasig ballong? En farmor? En smarrig tårta med glasyr?

En detalj jag uppskattade med boken är att framsidan sätter ett tydligt fordonstema men att boken sedan skiljer sig från den typen av boks vanliga upplägg. Här är det ingen faktasaga utan istället en berättelse på rim full av fantasi och det lilla barnets lek. På ett vis som ändå skildras som verklighet. Nästan lite poetisk utformning på texten enligt mig.

När jag läste för mina barn hemma så var inte boken något som fångade dem. Jag som vuxen upplevde att illustrationer är bokens styrka, de är superfina och det är även roligt att se ett barn med brun hudfärg som huvudkaraktär.
Däremot upplevde jag att bokens rim haltade en del och läsupplevelsen därmed blev sämre.
Jag tog sedan med boken till mitt förskolejobb och läste för barngrupper där. På min avdelning har 1 av 18 st barn svenska som modersmål och det kan vara en utmaning att välja böcker på rätt nivå.
Men på jobbet blev faktiskt boken mer uppskattad än hemma. Här tror jag det beror mycket på hur tydligt Forslind har vävt samman text och bild. Det som syns på bilderna är också det texten skildrar. Samt att förskolebarnen tyckte det var superroligt när barnet hissar upp farmor i luften: "Tänk om hon ramlar?!!".
När vi kom till tårtan med glasyr var även det ett uppskattat inslag av barnen som direkt började berätta om cupcakes-bak.

En annorlunda bilderbok som introducerar något nytt för de barn som enbart vill läsa fordonsböcker. Ingen ny favorit hos oss men riktigt fina illustrationer! Dock anser jag att rimkonsten kunde varit snäppet bättre.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej