Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner / Alla tre får plåster

Recension av @Barnboksfamiljen på instagram

Recenserad produkt

Så mysig bok!

15 mars 2020

Nu har ännu en del släpps i bilderboksserien om de tre yngre barnen Ester, Idde och Valle.
Nilsson Thore har tidigare skapat en hel drös böcker om detta lilla gäng och det är lika trevligt varje gång att läsa hennes högkvalitativa barnlitteratur för yngsta.
Här på bloggen recenserar jag färre böcker riktade till 0-3 år än vad jag egentligen skulle vilja göra, men allt för ofta tycker jag att kvaliteten på böcker riktade till den åldern tillåts vara sämre än för äldre åldrar. Då är det en fröjd när en ny bok från Nilsson Thore kommer ut för hon underskattar aldrig sin målgrupp och ser till att även dem får riktigt bra barnlitteratur att läsa.

I denna del så är det plåster som är på tapeten, redan när jag läser titeln så ler jag över att barnperspektivet är på plats precis som vanligt med Nilsson Thore.
Alla som har att göra med yngre barn vet att plåster av någon anledning är något som ofta väcker barnens intresse.
I "Alla tre får plåster" så upptäcker Ester och Idde att Valle har ett plåster på benet. Först blir Ester lite avundsjuk men snart löser de kompetenta barnen problemet på ett busigt och lekfullt sätt.
Leken eskalerar på ett sätt som är en fröjd att upptäcka tillsammans med yngre läsare. Men snart kommer pedagogen tillbaka och upptäcker hur förskolans alla plåster sitter på de tre vännerna. En sak jag uppskattar är att i det läget skulle man kunna tänka sig att barnen skulle fått skäll av pedagogen men istället får de förklara varför de behövt alla dessa olika plåster:
"Sen måste alla tre berätta varför de har plåster. De hittar på om blod och elände och olyckor."

Boken avslutas med den fina meningen "Alla tre har plåster, men ingen har ont.". Mysigt.

Efter berättelsen är slut så har även Nilsson Thore skapat ett uppslag där barnet kan följa streckade linjer i ett virrvarr för att olika plåster ska hitta fram till små blödande sår.

Nilsson Thore är en favoritillustratör här hemma, och precis som vanligt så innehåller även denna bok fina bilder som också är lagom detaljerade. Inte allt för stimmiga men innehåller en hel del smågrejer att upptäcka tillsammans med barnen.

Liksom tidigare när jag tipsat om denna serie vill jag ändå lyfta att jag tycker det är lite tråkigt att alla tre barnen är vita. I min barngrupp på förskolan så har nästan ingen av barnen någon som påminner om dem till utseende i berättelsen. Men då Ester, Idde och Valle är huvudkaraktärer i "Alla tre"-böckerna är det såklart svårt att ändra det nu.

Överlag en väldigt fin och mysig serie, så också denna nya del!

0 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej