Användarprofil Gustavs bokhylla / Betyg & recensioner / Ön

Recension av Gustavs bokhylla

Recenserad produkt

Ön
Inbunden
1 recension

Vacker bok om flykt, integration och kärlek

18 mars 2020

Nu på kvällen läste Philip 7 år och jag bilderboken Ön av Kristina Murray Brodin och Johanna Rehn. Boken har vackra illustrationer (jag är svag för vackert illustrerade bilderböcker) och den berättar om flykt och integration. Man får följa en familj som består av en mamma, pappa och två barn och hur de måste lämna sitt hem och sina gamla fruktträd som inte ger frukt längre. Fåglarna sjunger inte längre, himlen är svart, det är kallt och det finns ingen mat. De måste ta sig till ön. På ön finns det fruktträd där frukten inte smakar som hemma, stigarna är annorlunda, fåglarna sjunger på ett annat språk. Mamman är orolig. Med tiden smakar frukten som hemma, de sover gott om natten, familjen förstår fåglarna och barnen får äta sig mätta. Man kan känna kärleken och andra känslor så som rädsla och lugn hos familjen genom hela boken.

Medan vi läste boken frågade jag Philip om han förstod vad boken handlade om. Något hemskt har hänt sa Philip för fåglarna sjunger inte. Vi hade en fin diskussion om flyktingar och integration.
Detta är en bok som passar bra som stöd om man ska prata om just flykt och integration eller om man bara vill läsa en fin bok och ha en djupare dialog med sitt barn. Åldern är 3-6 år men jag tycker man även kan vara äldre när man läser den.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej