Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner / Bara David

Recension av @Barnboksfamiljen på instagram

Recenserad produkt

Välskriven

30 april 2020

Ensambarnet Ida ska med sina föräldrar bli familjehem åt ett barn som inte haft det helt lätt. Men Ida har hoppats på en några år yngre tjej, istället kommer femtonåriga David som röker i smyg bakom garaget.
Ida stör sig på den fåordiga David och hur inställsamma hennes föräldrar är. Varför kan inte allt bara vara som vanligt? Och varför verkar David få lösare regler än hon? Ida är inte helt nöjd med den nya vardagen med en ny "bror" som folk i hennes närhet säger. Enligt henne är han David. Bara David.
Men plötsligt händer något och Ida måste välja: Ska hon vara ärlig och ställa upp för David? Eller ska hon skydda sig själv?
Vågar hon erkänna vad hon gjort? Vad är hon för en person om hon låter David ta smällen?

Denna boken har jag valt att läsa själv under pendling då våran recensionshög var lite stor. Boken är förvånandsvärt lättläst med korta kapitel och luftig text.
För mig som vuxen kändes berättelsen lite väl uppenbar från början, men för målgruppen så kan det säkert upplevas som en nyskapande bok då barnlitteratur sällan synliggör familjehemsplaceringar. Och familjehemsplacering utifrån "syskonets" perspektiv? Det kan jag inte komma på att jag någonsin läst tidigare.
Så jag gillar bokens öppna och ärliga stil kring ett ovanligt ämne. Där både bra och dåliga situationer får plats.

Jag tror boken kan passa till de flesta barn. Både för de som kämpar med läsningen men även de som läser utan problem. Om man själv lever i en liknande situation så tror jag boken passar för alla roller. Är man själv placerad som barnet David så förmedlas hopp och en positiv syn på ett familjehemsplacerat barn, men kanske kan det också vara nyttigt att se situationen från syskonperspektivet som boken berättas ur. För de barn som själva befinner sig i Idas situation så kan boken förmodligen vara skön igenkänning som avdramatiserar de känslor som kanske annars känns tabu.

Och för alla oss andra så är det en välskriven berättelse som kan skänka oss nya perspektiv och funderingar. Läsvärd även om jag ur ett vuxenperspektiv tycker den är lite förutsägbar.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej