Användarprofil Gunnar Thorell / Oldboy & peacemaker / Betyg & recensioner / Inuti labyrinten: om mordet på Olof Palme

Recension av Gunnar Thorell / Oldboy & peacemaker

Palme, martyr för ett humant samhälle

12 juni 2020

Den ultimata boken om Palmemordet¿

(När man läst hela, förstår man varför det varit tyst om den, trots den höga kvalitén )

Författarna lyckas förklara ett större sammanhang genom vilket den tidens "förenade Säkerhetstjänster" förmådde sänka flera socialdemokratiska regeringar i världen, före mordet på Palme.

Det gällde falska beskyllningar mot Willy Brandt i Tyskland, Wilson i UK, och Whitlam i Australien.

Palme var sannolikt "en i raden" som angreps.

Man förstår av "Inuti Labyrinten" vilken formidabel, oåtkomlig makt som döljer sig sig bakom begreppet "säkerhetstjänst".

Dessa icke valda organisationer i Väst samverkar inbördes, och samarbetar ibland med grupper på högerkanten som är i stånd att utföra lönnmord, falskflaggade attentat - dåd som knappast tillåts att granskas av parlamentariker - isåfall på ett sätt, som bortser från motsägelser och graverande omständigheter).

Inuti Labyrinten är logiskt betvingande, genom detaljgranskning av tidslinjen kring mordet. Förloppet är noggrant återgivet, laddat med sardonisk humor.

Man lär sig en hel del om varför det går så trögt med "fred och sociala reformer" i demokratierna.

Enda nackdelen med Poutiainens stil är väl att det hinner blir en hel del omtagningar.

En lust att spika fast vissa centrala fakta.

Förmodligen är det "nyttigt". Till hjälp för minnet.

Båda de (två) "ensamma galningarna" (först "Trettiotreåringen" sen Christer Pettersson) visade sig ju ha fullgoda alibin - men Hans Holmer ansträngde sig likväl, in i det sista, att ordna ett justitiemord.

Han intrigerade bort åklagaren, KG Svensson, som ingripit mot de grova manipulationer som polisen använt vid vittnesförhören med trettiotreåringen.

Vid ett lönnmord på nyckelpersoner finns det sällan egentliga bevis, fysiska objekt, DNA som kan bindas till mördaren/mördarna.

Däremot kan man säga att "indicierna" så småningom "hopar sig", genom att det kommer fram alltfler motsägande fakta, och dessutom, att det blir allt tydligare vilka krafter som tjänat på mordet.

Poutiainens ger en intressant orientering gentemot Säkerhetstjänsterna.

Man får bevis för att det pågick en offensiv från extremhöger-kretsar i början på åttiotalet, som till sist gav utrymme för den nyliberala vågens genomslag (Reagan, Thatcher).

Falska anklagelser för spioneri och korruption riktades mot och fällde såväl Whitlam (Australien) , Wilson (UK) , Willy Brandt (Västtyskland).

Palme hade också varit utsatt för en liknande förtalskampanj, men var antagligen för populär - (kanske inte i Sverige, men internationellt).

Han ansågs ha visat oförlåtlig "illojalitet" mot den Västliga maktsfären när han demonstrerade tillsammans med Nordvietnams ambassadör (Nord vietnam och FNL som hade stöd av Sovjetunionen, i segern över USA).

5 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej