Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner / Svart blod

Recension av @Barnboksfamiljen på instagram

Recenserad produkt

Spännande och obehaglig (på ett bra sätt)

21 juni 2020

Detta är första boken i en blivande serie som utspelar sig efter en zombiekatastrof.
Vi får följa tvillingarna Ava och Alo, när de var tio år så bröt ett zombievirus ut som kostade deras föräldrar livet. Nu har de hunnit bli tretton år och befinner sig i ett av få kvarstående nödläger. På ett gammalt tivoli bakom höga murar lever de tillsammans med andra överlevande för att skydda sig mot zombierna som härjar utanför.
Ava assisterar de som forskar på att försöka hitta ett botemedel mot att virusets sprider sig när någon blivit biten.
Men än så länge har de inte lyckats rädda någon - kanske finns det hopp om botemedel om de lyckas få tag på ett vävnadsprov från en av de första zombierna?
Alo tillhör istället en trupp som vid behov tar sig utanför lägret exempelvis för att få tag på medicin från övergivna sjukhus.
Med vid ett uppdrag går allt väldigt fel.
Hur ska det gå? Varje gång zombierna biter en människa så blir de fler - och överlevarna färre.

Jag har högläst denna för sonen (10 år) och vi har bägge två uppskattat boken mycket. Han tyckte den var spännande och en bra start på en serie. Men han tyckte också att den var för kort och snabbt genomläst. Vilket jag kopplar till att han fick den högläst för sig. Hade han istället läst den själv tror jag att bokens luftiga och lättlästa berättelse med återkommande illustrationer hade varit helt perfekt. Upplägget passar enligt mig utmärkt för barn som kämpar med läsningen och inte är helt läsvilliga.

Jag gillar verkligen att boken är såpass obehaglig och äcklig samtidigt som den är lättläst. Utmärkt att inte behöva läsa barnsliga böcker för man kanske inte är en stark läsare. Men Zombiejägarna är inget för den lättskrämda. Zombiejägarna - svart blod är en riktigt spännande bladvändare för barn med skinn på nästan.

Stundvis önskar jag att den kunde vara något mer utmanande när det kommer till normer, men det är fortfarande på en okej nivå enligt mig.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej