Användarprofil Lars Bergström / Betyg & recensioner / Motiverande samtal med grupper

Recension av Lars Bergström

Recenserad produkt

En bok för alla behandlares bokhylla!

23 juni 2020

Oavsett utbildningsbakgrund och behandlingsinriktning Mi i Grupp är en inspiration och utmaning. Min egna bakgrund är som psykolog inom behandling av beroendepatienter enskilt och i grupp oftast med hjälp av KBT.

Motiverande Samtal med Grupper är kanske den bästa kunskaps- och inspirationskällan som idag finns tillgänglig på svenska när det gäller grundläggande metodik för Motiverande och förändringsinriktad behandling.
Boken börjar med en bra grundläggande och informativ sammanfattning rörande senaste forskning i utvecklingen av Motiverande samtal (MI) för grupper och gör sedan en djupgående genomgång med exempel på strategier på hur det strategiska arbetet med MI i grupper kan och bör utföras.

Från början tar författarna bestämt avstånd från det luddiga begreppet grupprocesser genom att betona gruppledarens ansvar för vad som sker i gruppen. Genom väl uttalade och definierade strategier och begrepp styrs gruppen av ledaren och inte av gruppens egna "inre krafter".
Boken inleds med vetenskap, teorier, begrepp, metoder och teknikerna för att leverera och tillämpa MI. Hänvisningar och litteraturtips finns. Språket och upplägget fungerar bra som en "Gör det själv bok".

I huvuddelen av boken presenteras 20 sessioner som beskrivs i detalj, dessa fördelas sedan i olika grupp-konstellationer, sessionsupplägg och antal sessioner, allt utifrån gruppmedlemmarnas förändringsberedskap. De olika förslagen är inspirerande och ger stor frihet till behandlaren.
Särskilt intressant för mig är kapitlet om MI vid Autism, ADHD, Kognitiva funktionshinder samt psykisk ohälsa, som får ett eget kapitel med förslag på hur tekniker från KBT kan integreras med MI;s förhållningssätt.
Hela boken genomsyras av en gedigen kunskap och pedagogisk skicklighet, jag finner den också utmärkt lättläst med ett bra flyt i texten. Jag har i mitt yrke haft glädjen att på avstånd följa författaren Liria Ortiz har med stort engagemang som hon bidragit med för att utveckla MI inom forskning, utbildning, litterärt och som en allmän kunskapsspridare. Den här boken uppfattar jag som en efterlängtad och oumbärlig hjälpreda för alla som arbetar i människovårdande yrken. För dem som arbetar med behandling grupp är den oumbärlig i planeringen av det dagliga arbetet, session för session.

Allt materiel som behövs finns i digital form på förlaget Studentlitteraturs hemsida.
Den digitala banken med allt material, färdigt att printa ut, överensstämmer med materialet i boken och är en riktig guldgruva!
Jag föreslår att läsaren aktiverar den digitala produkten först när det är dags att starta upp grupparbetet.
Den digitala produkten ska sen vara tillgänglig för läsaren i åtminstone två år efter aktivering på hemsidan. Samtidigt lovar man upp till fem år efter denna upplaga (1:a) slutat säljas.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej