Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner / Ditt eget speciella hus

Recension av @Barnboksfamiljen på instagram

Recenserad produkt

Uppmuntrar till fortsatt utforskande

17 juli 2020

Detta är en faktabok som ger oss insikt i de olika delarna av byggnader och hur man kan bygga dem på olika vis.
Exempelvis introduceras vi till flera varianter av tak och vi lär oss hur olika grunder är byggda.

Vi gillar verkligen upplägget på denna faktabok för barn. Det känns som den blivit provläst för ett antal barn under arbetets gång. Texten är lagom lång och innehållsrik. Bilderna är tydliga och gör texten än mer konkret samtidigt som de är färgglada och tilltalande. Boken är även faktagranskad av Stadsbyggnadskontoret i Jönköping.

En sak jag uppskattar mycket är att Sjöberg har jobbat mycket med att den informativa texten ska vara ett startskott för fortsatt utvecklande arbete. Hon väver in många frågor och funderingar för det läsande barnet att klura vidare på. När vi kommer till bokens sista uppslag finns där en mängd olika frågor att fundera kring hur man skulle vilja skapa sitt framtida hus. Så bra med en faktabok som inte enbart tar rollen som förmedlare av fakta utan även inspiration för fortsatt utforskande.
Jag hade verkligen velat ha denna bok förra terminen då vi på min förskoleavdelning hade temaarbete kring byggnader och närmiljö med inriktning mot bygg & konstruktion. Denna bok hade varit perfekt att ha och jag kommer definitivt ta med boken till jobbet även om det temaarbetet nu är avslutat.
Jag är även en vurmare för att smyga in barnlitteratur lite överallt i olika pedagogiska miljöer. Så denna bok kommer framöver få bo i avdelningens bygg & konstruktions hörn.
Boken är kategoriserad för 6-9 år vilket absolut passar men jag skulle säga att den även fungerar finemang från ca 4 år. Också yngre barn kan säkert uppskatta att titta på bilderna, läsa stycken och prata om boken.

Det är fint att boken är inkluderande genom att skriva in olika sorters boendeformer. Såväl lägenhetshus som villor, stadsmiljö som lantligt.

En hel del uppslag har inga människor eller enbart barnet som går att betrakta som huvudkaraktär. Här är det byggnaderna och byggformerna som är i fokus. Men på en hel del uppslag finns olika människor i bakgrunden och då är så gott som alla vita. Av femton olika människor som syns på uppslagen i stort eller smått ser jag inte en enda med brun hudfärg av mörkare slaget - lite tråkigt när det uppenbarligen skulle varit väldigt enkelt att variera hudfärgerna i högre grad.

Men vi gillade helt klart boken här hemma. Såväl barn som vuxna! Det ska bli kul att läsa den med barnen på jobbet efter semestern.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej