Användarprofil hannalili / Betyg & recensioner / Allt som var mitt : historien som inte får berättas

Recension av hannalili

Skrämmande skarpt om medievärldens tystnadskultur

21 juli 2020

Jag fick möjlighet att förhandsläsa boken som lär bli en av höstens mer omtalade: Allt som var mitt av Cissi Wallin. Boken stoppades av Atlas på grund av att innehållet ansågs utgöra risk för förtal, men ges nu ut av författaren själv. Cissi Wallin dömdes förra året för grovt förtal av mannen som hon i "Allt som var mitt" omnämner "mediemannen". Samma man som hon polisanmält för en våldtäkt som enligt anmälan ska ha ägt rum 2006 (förundersökningen lades ner) och under metoo-hösten namngav.

I Allt som var mitt berättar Cissi Wallin om uppväxten i Uddevalla, om känslan att inte passa in och längtan efter något annat, något lite större, friare, mer tillåtande, som hon söker sig till Stockholm för att finna. Först som skådespelare, och sedan som ung driven frilans i mediebranschen, som hon målar upp en sorgligt igenkännbar bild av.

Det är plump grabbighet, tafsande och rena övergrepp.

Det är under den här första tiden i storstaden som hon möter "mediemannen" en suddig kväll på Spy Bar. Wallin tar avstamp i festkvällen som slutar med att hon vaknar upp i mannens lägenhet på Södermalm utan kläder med känslan av att något inte stämmer. Något har hänt och det känns inte bra.
En känsla som först blir till skuld och skam, men som senare växer till en insikt. Cissi Wallin gestaltar på ett både gripande och skarpt sätt hur hon förstod att hon blivit våldtagen och varför det tog så lång tid för henne att nå den insikten, och ännu längre tid att anmäla. Och varför så många väljer att inte göra det alls.

Boken handlar om händelsen och efterspelet som "mediemannen" gett sin version av i en egen bok, men är ändå skrämmande allmängiltig. Vid flera ställen känner jag igen mig på ett sätt som gör att jag måste ta en paus och andas.

Rekommenderar alla att läsa den här boken!

Hanna Lindberg, författare STHLM GROTESQUE

18 av 24 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej