Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner / Jag överlevde nazistinvasionen 1944

Recension av @Barnboksfamiljen på instagram

Lättläst och medryckande

26 juli 2020

Vi har läst de två första böckerna i serien "Jag överlevde" vars berättelser skildrar olika dramatiska händelser i historien.
Bägge böckerna är historisk fiktion, vilket betyder att all omkringliggande fakta i berättelserna är verkliga medan huvudpersonerna är påhittade även om deras öden baseras på personer som författaren stötte på under sina efterforskningar.

Första boken utspelar sig under andra världskriget och vi får följa de judiska barnen Max och Zena som lyckas fly från ett av ghettona och kommer att hamna tillsammans med en grupp judiska partisaner - en grupp motståndskämpar. Tillsammans gömmer de sig i skogen och en dag börjar bomberna falla.... hur ska det gå för syskonen?

I andra boken följer vi syskonen George och Phoebe som tillsammans med sin faster befinner sig i en första klass-svit på Titanic. George njuter av resan och utforskar varje dag skeppets skrymslen och vrår. Men när det som inte får hända har skett och de måste bege sig ut på livbåtsdäck så upptäcker han och faster med fasa att Phoebe inte ligger i sin säng.
Tillsammans måste de försöka hitta Phoebe innan det är försent.

Böckerna gick utmärkt att högläsa men jag slogs över hur bra de passar för barn att läsa själva, även läsovilliga.
Varje bok börjar med ett kapitel som utspelar sig under berättelsens mest
spännande period för att sedan hoppa tillbaka till berättelsens början i kapitel 2. Så redan efter första kapitlet är vi fast. Texten är luftig och berättelsen drivs hela tiden snabbt framåt. Den är hela tiden intressant och spännande. Mycket fakta är invävd i berättelsen utan att det blir en känsla av faktabok.

En sak jag uppskattar med berättelsen är att vi blir så personligt engagerade i huvudkaraktärerna som fångar oss. Det känns som genuina människor vi läser om och deras fruktansvärda upplevelser hugger till rejält i hjärtat. Böckerna är stundtals riktigt råa så man bör nog vara lite försiktig vilket barn som får dessa böcker i händerna. Jag tycker ändå de passar riktigt bra till skolbibliotek och till de som uppskattar att läsa om historisk fakta genom en skönlitterär berättelse.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej