Användarprofil Gustavs bokhylla (finns på instagram) / Betyg & recensioner / G som i Gina och gepard

Recension av Gustavs bokhylla (finns på instagram)

Recenserad produkt

Fin och lättläst bok där du lär dig om Vitiligo

2 augusti 2020

Gustav 10 år:

Vi har läst boken G som i Gina och gepard. Den handlar om Gina. Hon är en vanlig tjej och spelar fotboll och blir kär i killar. Hon hittar en fläck på sin mage och sen blir fläckarna fler. Hon går till doktorn och hon har virtiligo. Det är en sjukdom som det inte finns botemedel för och man får vita fläckar på kroppen för att det inte är pigment där. Man vet inte varför man får det men det är inte farligt. Gina är rädd att folk ska tycka att det är läskigt och hon slutar med fotbollen och att bada så hon inte behöver vara naken. Det är sorgligt. Det är en bra bok.

Philip 7 år:

Jag tycker synd om Gina. Man ska inte behöva gömma sig. Jag visste inte att man kunde ha en sjukdom som hette Vitiligo. Nu vet jag det och jag tror inte att jag har sett någon som har det.

AC (mamma):
Denna bok är lättläst och samtidigt som man lär sig om Vitiligo och processen man kan gå igenom när man får ett sjukdomsbesked får man även veta hur det är att vara en ung tjej som gillar fotboll, har fina vänner och blir kär i killar.

Det gör ont i hjärtat att läsa om den känslomässiga resan Gina går igenom samtidigt som man sitter och ler när hon väl kommer fram till hur hon ska våga visa sig utan att gömma sig.



Jag tycker att det är något tjatigt i delen av boken där det tjatas på att hon ska vara med i en viktig match. Barnen verkade dock inte störa sig på det alls.
Vi var alla tre överens om att slutet på boken var bra.

Lägg ett par timmar på att läsa den. Vi lärde oss massor och var även vetgiriga efter läsningen. 

Älskar att besöka sagans värld med Gustav och Philip men uppskattar också när vi läser annat och de självmant vill ta reda på mer!


En bok barnet kan läsa själv men roligt att diskutera under läsning tillsammans. Vi diskuterade bland annat hur forskningspengar antagligen fördelas.


Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej