Användarprofil Gullis lästips / Betyg & recensioner / Sword Princess Amaltea

Recension av Gullis lästips (Rönninge)

Recenserad produkt

Sword Princess Amaltea
Inbunden
1 recension

En välskapt könsomvändande fantasisaga

18 augusti 2020

I Sword Princess Amaltea får vi följa med till en sagovärld i en fantasiberättelse med slott, drakar, och magi där kungligheter är inlåsta i höga torn bevakade av en ondsint drake och där andra kungligheter ska befria den fångade för att vinna dess hand för giftemål och ärva rätten till tronen och riket....

Detta har man läst om i många böcker och serier, men i denna maffiga mangaserie vänder Natalia Batista på den uttjatade sagan!

Sword Princess Amaltea är en könsomvända saga som använder humor och äventyr för att utmana vår syn på könsnormer. Här får vi möta en fantasivärld som styrs av olika drottningar inom olika drottningriken och där det är bra att se att Natalia Batista även har fått med olika folkslag i berättelsen och där Prins Ossians mamma, är den karaktär som med mest makt, är den som har mörkast hud av alla.

Här är männen hjälplösa och förföriska och de flesta killar ser likadana ut - liksom stöpta i samma form, de har inget kroppshår och långt svalande hår. Här får vi läsa om hur killarnas ord inte väger lika tungt, något som Amaltea och vi som läsare upplever som något väldigt nedvärderande och något som kvinnor idag tyvärr upplever dagligen.

Här får vi även läsa om starka och tuffa kvinnor där vi möter flera kvinnor i varierande kroppsformer där de i boken exempelvis finnas en mullig karaktär som tar för sig och en med muskler visa sig korkad.

Jag har har tidigare läst och recenserat trilogin Sword Princess Amaltea, men nu har serien satts ihop till en otroligt välskapt mangaserie i hård pärm med guldbokstäver i titeln, förord, extramaterial och mycket mer och återigen utmanar äventyret hur vi ser på kön och normer i samhället.

Det här är en bok som kan bidra till intressanta och djupa diskussioner kring jämlikhet, kön och etnicitet i vårt samhälle, eleverna får tänka till kring hur det ser ut i deras egen värld och varför det är som det är. Boken ger en aha-upplevelse och har många igenkänningsfaktorer. Till första delen av boken finns även en tillhörande lärarhandledning.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej