Användarprofil Morpheus / Betyg & recensioner / Än lever Emil i Lönneberga

Recension av Morpheus

Recenserad produkt

Än lever Emil i Lönneberga
Ljudbok (AudioDownload)
1 recension

Tredje, sista och bästa boken i Emil-trilogin

13 september 2020

Den sista boken om Emil är också den bästa och den tjockaste. Där de andra fokuserade på tre större "hyss" eller händelser i Emils liv har den här boken dubbelt så många; Auktionen i Backhorva, Linas onda tand, Griseknoen och körsbären, ett kapitel blandade småhyss, när Emil låser in sin far i Trisseboda och slutligen Emils bravad och finest hour. Ett kapitel där jag aldrig lyckas hålla tårarna tillbaka när jag läser (eller lyssnar på) det.
Visst finns det några småskavanker. Som alla novellsamlingar är det en blandad kompott och vissa "hyss" är klart bättre än de andra (där det första och sista är mina två favoriter, så stark början, starkt slut) och det känns ibland som att Astrid, medveten om att den tredje boken skulle bli den sista längre boken hon skrev om Emil, ibland drar ut på det då hon inte vill säga adjö till sin favoritkaraktär.
På så vis är de föregående böckerna tajtare skrivna. Men de bästa kapitlen i den här boken är också Emils bästa moments. Det är förståeligt varför han, vid sidan av Pippi, har kommit att bli Astrids mest älskade och omtyckta karaktär. Godhjärtad, finurlig, uppfinningsrik, nyfiken men med en tendens att vara en riktig trubbel- och olycksmagnet får man leta länge innan man hittar en lika charmig unge som Emil i litteraturen.

Det här är Astrid när hon är som bäst, och som får skriva om den karaktär som låg henne närmast om hjärtat och berättarglädjen sprudlar genom hörlurarna. Astrid har själv läst in och gör ett fantastiskt jobb som vanligt. En underbar inläsning av en av våra mest ikoniska barnbokskaraktärers finest hour. Rekommenderas varmt.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej