Användarprofil Pockethexan / Betyg & recensioner / Sebbe sa nej

Recension av Pockethexan

Recenserad produkt

Sebbe sa nej
Häftad (Danskt band)

En viktig bok för alla åldrar

26 september 2020

-"Kan killar verkligen våldtas av en tjej? Var går gränsen till våldtäkt? Om ingen tror på en tjej som säger att hon blivit våldtagen, hur många kommer då tro att en kille talar sanning?

I boken "Sebbe sa nej", skriven av skådespelaren och standup komikern Niclas Christoffer, tas detta tabu-belagda ämne upp och väcker mycket känslor och funderingar hos läsaren.

Handlingen utspelar sig runt den 16 åriga Sebbe, malmöit som precis börjat hockeygymnasiet i Skellefteå. Hans stora dröm är att så småningom bli en storhet i NHL och han är på god väg, stjärnan i skollaget just nu. Omtyckt och välkänd av alla i hockeystaden.

Att vara kille i tonåren, komma från en annan del av Sverige och anpassa sig till tuffheten, grupptryck och missunnsamhet i ett sammansvetsat gäng där hormoner och tankar på brudar och alkohol börjar överta drömmarna om hockeykarriärer gör att Sebbe känner sig lite utanför. När skvallret börjar uppstå att han kanske är bög försöker han göra allt för att bli accepterad som en riktigt stark och tuff kille och raggar upp den snyggaste tjejen i stan, som alla killar trånar efter. Tyvärr slutar deras date i tårar och frustration, och i ren ilska super han för första gången ner sig och hamnar i säng med Anna, rektorns dotter och innegängets ledares syster. Trots att han inte vill och säger nej flera gånger fullbordas sexakten. Efteråt känner Sebbe enbart skam och äckel. Ryktena börjar gå om att Sebbe anser sig blivit våldtagen och en efter en börjar de frysa ut honom. Hans tillvaro rasar rejält och hockeydrömmarna är på väg att splittras.

Jag får intrycket av att Sebbe är en mycket lugn och fin kille, familjekär och pålitlig men han faller till sist för grupptrycket och vill passa in i det råa kalla kompisgänget. Nyfikenheten på sex och alkohol får dess värre stora konsekvenser och han känner sig till slut ensammast i hela världen. Detta är för skamligt att prata med sina föräldrar om och han ljuger för dem att allt bara är fint. Inombords är han dock trasig.

Det är en lättläst ungdomsbok som passar perfekt för högstadiet och gymnasiet. Det är då när hormonerna börjar komma och nyfikenheten på det andra könet är stort. När man bygger upp en fasad för att passa in och spelar en roll, man egentligen inte vill, bara för att bli omtyckt och inte utmobbad. Det är en känsloladdad bok som jag, trots den tragiska handlingen, tycker om. En trea i betyg får den.

Ett extra plus för att de sista sidorna hänvisar till många webbsidor dit ungdomar kan vända sig om de skulle behöva hjälp eller blivit utsatt för något liknande som Sebbe. Boken väckte mycket funderingar hos mig, så jag kan bara tänka mig hur jämnåriga med Sebbe kan reagera på denna story."

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej