Användarprofil Lollos bokhörna / Betyg & recensioner / Renias dagbok

Recension av Lollos bokhörna

Recenserad produkt

Renias dagbok
Inbunden
1 recension

Gripande läsning

16 november 2020

Renia är en 15 årig judisk flicka som 1939 skriver sin första dagboksanteckning. Hon skriver sedan fram till 30 juli 1942 då hon skjuts ner av tyska soldater i den lilla Polska staden Przemyśl.

I hennes dagbok får vi läsa om det mesta som händer i hennes liv. Det är roliga och vassa beskrivningar av klasskamrater, men även anteckningar om saknaden efter mamman, kärleken till pojkvännen. Renia är en flicka som drömmer om att bli poet, en dröm som krossas när Tyskland invaderar Polen.

I dagboken får vi även läsa om hur våldet och kriget kryper närmare. Det är en gripande skildring av ett liv som levs under andra världskriget. "Renias dagbok" är en viktig bok, vi får inte glömma det ohyggliga som har hänt. Jag blir väldigt berörd av förordet och epilogen som är skrivet av Renias syster Elizabeth i nutid. Hur kriget påverkade dem och hur stor saknaden är efter Renia.

Det är en viktig skildring av ett fruktansvärt krig där många människor fick lida och där många familjer slets isär. Må det inte hända igen!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej