Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner / Humlan Hanssons hemligheter

Recension av @Barnboksfamiljen på instagram

Recenserad produkt

Nja..

23 november 2020

Vi får följa barnet Humlan som just blivit av med sin bästa kompis Nour. Efter att ha varit hemma sjuk två veckor så har Nour plötsligt övergivit henne och istället börjat hänga med hästtjejerna. Dessutom har favoritfaster Fanny blivit inlagd på Vuxenpsykiatriavdelning nr 84, något som den i övrigt normtypiska släkten förminskar och ser ner på. Men Humlan går dit och besöker ändå...

Genom en hoppig och vardaglig berättarstil får vi ta del av en existensiell och rå berättelse som enligt oss går lite väl långt. Jag började högläsa boken för min 10,5-åring men han var inte alls intresserad och ville inte läsa klart. Jag valde därför att läsa resten på egen hand. Visst har boken en charm men inte heller jag blev särskilt begeistrad.
Det är mens, psykisk ohälsa, föräldrars sexliv, utmanande beteenden, mobbning, en mammas gömda kärleksbrev, självskadebeteende Osv. Nästan så att jag får känslan av att man försökt väva in så många tabubelagda ämnen som man bara kan utan att riktigt gå på djupet. Att det bli exponerat men inte riktigt benat i. Men det kanske inte heller är bokens syfte? Kanske räcker det att Humlans egna tankar och upplevelser blir synliggjorda och att de många gånger är obekväma utifrån ett normativt perspektiv.

Boken har blivit hyllad av litteraturvetare på tidningsredaktioner och är även nominerad till Augustpriset i år. Kanske är det något vi missar eller så tillhör vi inte bokens målgrupp. Men vi klickade iallafall inte riktigt med denna läsupplevelse. Men uppenbarligen blir den älskad av vissa andra, så kolla igenom bilderna och se om det kan vara en bok för dig.

6 av 8 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej