Användarprofil Morran / Betyg & recensioner / Där kräftorna sjunger

Recension av Morran (Medvägaskogen)

Recenserad produkt

En mycket annorlunda värld

26 november 2020

En liten flicka lämnas av alla i familjen. Den sista som går är hennes mor.Flickan som heter Kya lämnas i träskmarken där hennes familj tvingades att bo efter en personlig konkurs. Delia Owens har skrivit en modern bok i den meningen att vi får följa flickans vedermödor när det gäller inskränkthet i byn där skolan ligger. Och rasismen i byn som riktar sig mot Kyas svarta vän, Delia Owens visar det amerikanska samhället genom Kyas upplevelser.
Kya går i skolan en dag. Lämnar den och ingen frågar efter henne eller undrar hur hon lever och överlever. Ingen utom hennes vän som köper musslor av henne för att hon ska få pengar att överleva. Den hjälpen är däremot inte välgörenhet. En dag kommer Kya för sent, Någon annan har levererat musslor och då får hon inte sälja sina. Vad gör då denna ensamma, starka överlevnadsmänniska? Hon går ut ännu tidigare i träsket nästa dag och kommer för att sälja dem ännu tidigare.
Eftersom hon kämpar helt på egen hand så saknar hon sociala mönster. Hon har till exempel inte en aning om hur en familj beter sig.
Vi får följa henne genom två kärlekar och svek på olika sätt. Men hon kommer att få lära sig läsa av en pojkvän.Och hon kommer att kunna använda allt hon lärt sig om träskets växter och djur. Du får själv läsa dig till hur. En mycket läsvärd bok!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej