Användarprofil David / Betyg & recensioner / Utifrån inget ljus till hjälp

Recension av David

Recenserad produkt

Utifrån inget ljus till hjälp
Häftad (Danskt band)
1 recension

Lågmält och omskakande

12 december 2020

Tobias har skrivit en bok som verkligen berörde mig. På djupet. Han har lagt märke till en av alla dessa olyckliga och alkoholiserade männniskor som rör sig i vår stadsbild. En sådan som vi andra vanligtvis går omvägar runt och förbi. Som gör att vi skyndar lite på stegen.

Och sedan har han med silkesvantar och stor ömhet berättat hennes historia - såsom han tänker sig den.

Det är alldeles för lätt att ignorera, se bort eller skynda förbi. Det är nästan lika lätt att distansera sig eller till och med se ned på. Tobias omöjliggör det med sin berörande berättelse. Och jag är både tacksam och lite skamsen på en och samma gång.

Det är lågmält och omskakande i all sin vanlighet. Och han gör det utan överdrifter eller utsvävningar.

De enda invändningar jag har är att den bakvända kronologin förvirrade mig emellanåt. "Nej, just ja. Det där hade ju inte hänt än." Att lära känna någon baklänges är ovant. Jag tror dock att berättelsen vinner på det grepp han valt. Den glimtvisa förvirringen är nog bara en ofrånkomlig sidoeffekt.

En annan sidoeffekt av stilgreppet är att berättelsen hela tiden rör sig bort från upplösningen - samtidigt som just upplösningen hela tiden fylls ut, blir fastare i konturen och mer komplett. Men också mer avlägsen. En märklig och fascinerande effekt.

Tack Tobias för att jag fick ta del av din lågmälda men djupt omskakande berättelse. Den kommer att dröja sig kvar. Troligen för gott. Inte mig emot.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej