Användarprofil Pockethexan / Betyg & recensioner / Gränsmark

Recension av Pockethexan

Recenserad produkt

En tänkvärd bok på många vis

16 december 2020

Det här är verkligen en annorlunda bok på många sätt som att det handlar om en kvinnlig brevbärare som åker i sin bil till utkanten av vårt land i det som kallas Finnmarken. Det är ett oroligt område med både jakthundar och vargar, nyanlända och rättshaverister men även normalgalningar. För att inte tala om att mobilen bara fungerar lite här och där, det känns lite jobbigt eftersom alla som bor där har självklart jaktvapen. Hon blir även deras fyllechaufför och får reda på deras hemligheter och de tycker även att hon ska behöva höra deras bikt och dras in i deras liv fast hon inte vill. Fast som tur är finns där även några av den gamla stammen som gärna bjuder på en kopp kaffe och en pratstund i sin ensamhet. Men för att inte tala om det som allt var genomsyrat av och det man inte kommer undan, vinterns polarkyla, sommarens myggsvärmar och vemodet.

Några av hennes favoriter längs rutten är Svea Svensson som där hon får sig en kopp kaffe och berättelser om livet hur det har varit under åren, det är finstämda berättelser om livet i Finnmarken. En annan solskens historia är 75-åriga Hans i Laggnäs som även kallas Gammelpojken. Han står varje gång vid sin brevlåda och väntar på henne och posten. Håret är lagt med Pomada och han har finkläderna på och då är även guldkedjan runt halsen inräknad. Han vill nämligen få skjuts till sin flickvän Greta som bor en halv mil bort längs färdvägen. Hos henne brukar han hjälpa till med praktiska saker och som tack får han en kram eller två plus att han även blir bjuden på hemlagad mat.

Boken utspelar sig under ett helt år och ett kapitel är en månad. Antalet teman som betas av är många. Tyvärr sker det med snuttifiering som metod. Problem mellan stad och landsbygd tas det lätt på och hur stelbenta könsroller begränsar livet. Hur vi ska lösa svårigheterna med Sveriges mottagande av asylsökande och riskerna med att terrorister finns med bland de asylsökande. Att sen de två största nöjena för de i landsbygden är tidningsdöden och att postens ska se ekonomiskt på allt är inte något hon tar ställning till.

Jag tycker att det här är en bok med två ansikten, en där hon vill ta upp alla problem med dagens landsbygd och en där hon vill förenkla och komma vidare utan att ta ställning. Det är något jag inte tycker om!

Boken får en betryggande postutdelnings trea.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej