Användarprofil Morpheus / Betyg & recensioner / En världsomsegling under havet

Recension av Morpheus

Recenserad produkt

Ett pionjärverk inom Sci-fi

10 februari 2021

Tillsammans med "Jorden Runt på 80 Dagar" är "En Världsomsegling" sci-fi pionjären Jules Vernes mest kända verk. Och efter att ha lyssnat på den är det lätt att se varför den fått sin klassiker-status, även om jag själv inte blev något personligt fan.

Boken berättas av naturvetenskapsprofessorn Aronnax, som tillsammans med sin ständigt lugne betjänt Conseil och den Haddock-liknande harpuneraren Ned Lands hamnar ombord på den mystiske Kapten Nemos undervattensbåt Nautilus och därefter får vara med om titelns världsomsegling under haven.
Verne, som var en vetenskapsnörd, blandar föreläsningar och naturfilmsliknande bitar med en del äventyrliga delar som närkamp med hajar och jättebläckfiskar, och det finns en del riktigt spektakulära scener i boken. Tyvärr finns det också flera sega bitar, särskilt när det blir mycket techno-babble, och det var ofta jag tappade koncentrationen i lyssningen. Det hjälper inte att Nautilus tre gäster, även om de ibland kan vara underhållande, oftast är rätt platta. Speciellt Aronnax vars uppgift mest känns som att fungera som en Watson, som får den mer intressante Nemo att glänsa och ändå behålla sin mystik.
För Nemo är klart, för mig, bokens höjdpunkt och det som tillsammans med det faktum att boken var en pionjär inom genren hård sci-fi är det som gett boken dess klassiker-status. Jules Verne-kännare brukar nämna Nemo som Vernes mest intressanta karaktär, och det är inte svårt att se varför. Med sitt mystiska förflutna, vetenskapliga genialitet, hat mot mänskligheten men ändå med en stark empati för alla förtryckta människor ger han boken en extra dimension och också en lätt samhällskritisk udd.

Torsten Wahlund är inläsare och gör som vanligt ett bra jobb. Även om jag tycker att han har haft mer inlevelse när jag lyssnat på andra böcker som han läst in.
I det stora hela tyckte jag det var en bra, om inte fantastisk, bok som klart förtjänar sin klassiker-status. Och jag tror att för folk som är mer förtjusta i hård sci-fi och gillar sådana detaljer kan uppskatta boken mer än vad jag gjorde.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej