Användarprofil - / Betyg & recensioner / Drömmegården

Recension av -

Recenserad produkt

Drömmegården
Häftad (Danskt band)
1 recension

Gripande och tankeväckande

8 april 2021

En vinterdag i december kommer Tom Olsson till LVM-hemmet Drömmegården, institutionen där landets mest svårbehandlade missbrukare hamnar. Behandlingsassistenten David blir Toms kontaktperson. Både Tom och David är adopterade från Korea, och trots att deras liv tog så olika riktningar sedan de kom till Sverige så finner de varandra och en vänskapsrelation utvecklas.

Vi får följa de båda männen i nutid på Drömmegården, parallellt med tillbakablickar i deras respektive liv. David har haft en trygg och bra uppväxt strax utanför Örnsköldsvik, med mycket av det andra barn bara kan drömma om. Ändå har han alltid haft den förbjudna känslan av att inte riktigt höra till. Tom fick tidigt känna på livets tuffa sidor och hamnade snart på glid i tillvaron. Bägge har upplevt hur det är att leva med en slags inre hemlöshet, och drabbas av rasism och fördomar. Bägge har de också närt drömmen om samhörighet.

Drömmegården är en roman om att vara utlandsadopterad till Sverige, om sökandet efter sig själv och om en längtan att se sig själv i någon annan.

En bok som väckte tankar och känslor hos mig, på många sätt har den också fungerat lite som en ögonöppnare. Författaren har skapat trovärdiga karaktärer, vilka genom sina livsöden låter belysa olika aspekter kring utlandsadoption. Samtidigt som det är en relationsroman, med ett språk som gör den lätt att ta till sig och tycka om.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej