Användarprofil A. / Betyg & recensioner / Förvildade

Recension av A.

Recenserad produkt

1bok2katter3kopparte tycker

20 maj 2021

Förvildade utspelar sig på Raxter Island. På ön finns en enda bostad, resten är vildmark. Huset är en internatskola enbart för flickor.
En fruktad, okänd sjukdom, Tox, finns på utsidan. Djuren har blivit vildare, allt som växer är större, mer ohämmat. Men Tox har även tagit sig in på skolan. Sjukdomen drabbar på olika sätt, men alla drabbas. Och alla drabbas lika intensivt och lika plågsamt.
Eleverna och de få kvarvarande av personalen är satta i karantän och får inte lämna skolområdet. De är helt isolerade, avskurna från allt och alla utanför ön. Det som håller dem vid liv är hjälpsändningar från armén som aldrig är tillräckligt stora. Alla är hungriga, alla fryser och alla är rädda. I denna lilla värld utvecklas komplicerade känslomässiga band, pakter och allianser som skiftar, växer och förändras under berättelsens gång.
Språket har en avvaktande, närmast klaustrofobisk känsla. Man väntar på nästa sjukdomsanfall, på nästa hjälpsändning, på botemedlet som aldrig kommer.
De mustiga, målande miljöbeskrivningarna bidrar också till den explosiva, hotfulla stämningen.
När huvudpersonens, Hettys, bästa vän försvinner gör hon allt för att ta reda på vad som har hänt henne. Hon blir en medlem av Båtskiftet, de enda som får lämna skolans område för att hämta förnödenheter. Lögner och hemligheter avslöjas bit för bit, men vem är egentligen vän och vem är fiende? Och vad är det egentligen som pågår på Raxter Island?
Tillsammans med den tredje medlemmen i deras lilla grupp ger Hetty ut i vildmarken för att ta reda på vad som har hänt.
Förvildade är spännande på ett krypande sätt som gjorde att jag hade svårt att lägga ifrån mig boken innan jag hade fått reda på vad som försiggick på Raxter. Den är också så våldsam, plågsam och blodig att jag fick kisa när jag läste vissa passager. Jag kan på rak arm komma på en hel radda som jag kommer rekommendera den här boken till!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej