Användarprofil Thomas Gerhard Svensson / Betyg & recensioner / Brus : det osynliga felet som stör våra bedömningar - och vad du kan göra åt det

Recension av Thomas Gerhard Svensson

Inte mycket nytt att komma med

13 juni 2021

Boken handlar om brus, dvs. om variationer i människors bedömningar inom medicin, rättsväsende och affärsverksamhet. För mig var boken en stor besvikelse, jag hade förväntat mig mer djuplodande insikter från Kahneman som ändå fått riksbankens ekonomipris.

Visserligen får man upp ögonen för att bruset är värre än man trott, t.ex. inom diagnosicerandet av psykiska sjukdomar, men allmänt tycker jag nog att författarna mest slår in öppna dörrar. Och förslagen på åtgärder för att bekämpa bruset känns ganska självklara: välj kloka öppensinnade bedömare, tänk efter ordentligt, strukturerara genom att bryta ner bedömningar i begränsade delar, sammanfoga bedömingar från oberoende bedömare och försök att göra jämförande bedömningar istället för att använda absoluta skalor.

Förutom att jag därmed bedömer boken som allmänt svag och ytlig så reagerar jag som statistiker på författarnas tafatta behandling av statistisk teori, men det leder för långt att födjupa här.

6 av 7 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej