Användarprofil Björn Backengård / Betyg & recensioner / Mörkermanifestet : om artificiellt ljus och hotet mot en uråldrig rytm

Recension av Björn Backengård

Natten som ekologisk nisch!

26 september 2021

Ur bokens första kapitel:

"Inte mindre än en tredjedel av alla ryggradsdjur och nästan två tredjedelar av alla ryggradslösa djur är nattlevande, och det är alltså efter att vi människor somnat på kvällen som det mesta av naturens verksamhet sker [...] Mörkret är inte människans värld, vi är bara på besök."

Våra upplysta samhällen vräker på natten ut ljus i alla riktningar, och boken berättar hur detta stör det omfattande liv som ska fungera i mörker. Vi får veta mycket om fladdermöss - mycket intressant - och vi besöker olika livsmiljöer. Dessa är många gånger hotade av det konstgjorda ljuset.

Bokens längsta kapitel heter "Natten som ekologisk nisch". Det är ju en oväntad nisch, och det kapitlet lär oss verkligen mycket. Det här hade jag inte en aaaning om, är vi säkert många som utbrister.

Är boken en i raden av varningsklockor, men i ett oväntat område? Kanske det, men författaren pekar också på att nu görs på olika håll i världen försök att ändra tätorters nattbelysningar så att skadan begränsas.

Bokens betydelse i innehåll och för vår bildning? Högsta betyg.

Upplägg och språk? Också högsta betyg.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej