Användarprofil David Danielsson / Betyg & recensioner / Röda siffror

Recension av David Danielsson

Recenserad produkt

Röda siffror
Häftad (Danskt band)

Spännande bladvändare

2 november 2021

Bokrecension - "Röda siffror" av David Armini

Den här berättelsen får mig initialt att tänka på filmen "Requiem for a dream", där vi får följa ett antal människor som vi redan vid filmens början vet har slagit in på fördärvets väg. Där tar egentligen jämförelserna mellan Aronofskys film och David Arminis bok slut. I den senare är karaktärerna inte på jakt efter heroin utan pengar. Pengar är bränslet som får tillvaron att gå runt, som kontrast finns också flera karaktärers drömmar om att förverkliga sig själva och expandera bortom de strikt fördefinierade rollerna.

"Röda siffror" börjar en varm vårdag i Göteborg. Vi introduceras till de centrala karaktärerna Leif och Inga-Lill Ström, Puddy, Puddys dotter Amanda, Leif och Inga-Lills barn Eric och Sophie. Berättelsens nav är Hovås i Göteborg och när karaktärerna introduceras är de alla på väg åt sina håll i bilar, med undantag för Leif Ström. Inga-Lill, som är en uttråkad och kuvad hemmafru fördriver dagarna med noggrann städning och kanske för många glas vin. Hon ska försöka säkra ett lån för att starta en plantskola. Puddy är en desperat karaktär som satsar högre än han har utrymme för, för att göra en miljoninvestering i Leif Ströms fond, SCI. Så har vi Amanda, Eric och Sophie. Amanda vill vara självständig. Hon sparar ihop sina egna pengar och köper en bil som sticker ut i Hovås-miljön i all sin enkla billighet. Sophie är tio år äldre än Erik och har redan lyckats väl med företag och pengar. Eric har höga förväntningar på sig, men varken kan eller vill leva upp till faderns högt satta ribba för vad det innebär att lyckas. Det dröjer inte länge innan allting eskalerar och hela tillvaron sätts på spel...

Mitt betyg: 4/5 Berättelsen varierar mellan de olika karaktärernas perspektiv i kapitel som är namngivna efter dem. Boken är en bladvändare och svår att lägga ifrån sig. Som läsare upplever man och ifrågasätter tillvaron via karaktärsporträtten, som är fint utmejslade. Rekommenderas starkt!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej