Användarprofil David Armini / Betyg & recensioner / Trion

Recension av David Armini

Recenserad produkt

Trion
Inbunden

Typ en hype ledde till diss ledde till ny hype?

4 november 2021

Jag började läsa Trion av Johanna Hedman eftersom den varit så omtalad, men jag är sorgligt (eller lyckligt) dåligt insatt i debatten. Typ en hype ledde till diss ledde till ny hype? Är hon nästa Lydia Sandgren eller inte?

Jag tänker snart på Bret Easton Ellis böcker, The Great Gatsby och framför allt en gammal favorit: The Secret History av Donna Tartt. Miljö av blasé rikedom, en katt bland hermeliner, manliga röster med feminina attribut, en nästan ständig närvaro av sexuell stämning.
Flera gånger glömmer jag att Hugo är man. Hans röst är, för mig, ofta feminint kodad. Jag saknar analys varför jag hör en kvinna och lämnar det där hän om det är mina förutfattningar om manligt/kvinnligt, eller om det är författarens avsikt.

En bit in boken inser jag att för mig är Hugo och August och deras röster rätt bleka o formlösa. Jag saknar känsla för dem utan Thora närvarande. I själva verket är trion i mina ögon Thora: Hon själv, hennes reflektion i Hugo och hennes reflektion i August.

Miljöbeskrivningar och språket är emellanåt väl torftiga och vardagliga i min smak. Ändå tappar jag aldrig intresset fast jag inte förstår vad det är som lockar mig att lyssna vidare. Vid flera tillfällen senaste dagarna har jag tänkt att "jomen jag kanske ska ta och städa i vardagsrummet" för att få lyssna lite till (har just nu ett väldigt prydligt vardagsrum!)

Kanske är det en tacksam och inneboende dynamik att placera en blasé, förmögen, begåvad person (Gatsby, innegänget i The Secret History, Thora) i centrum och hänga på reflekterande och vardagliga på gränsen till torftiga personer runt om?
Kanske är det så här enkelt att skriva en bok?
Och just det har väl många konstnärer gemensamt, att få hantverket att framstå som enkelt.

Bonus för kulturintresserade och vapenhandlande familjen Stiller: Också ett tacksamt porträtt, tänk verklighetens Sackler eller nästan på pricken den fiktiva familjen Pierce i Succession.

Gillade fö Ella Schartners läsning av Klubben av Matilda Gustavsson, men här tycker jag att det ibland låter maskinellt à la gps. "Ta den tredje avfarten i rondellen."

Tack för en god bok!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej