Användarprofil Sofia Jeppsson / Betyg & recensioner / Utsikter

Recension av Sofia Jeppsson

Recenserad produkt

Utsikter
Häftad (Danskt band)

Läsvärd och speciell novellsamling

24 februari 2022

De första novellerna har handlingar som kränger lite hit och dit på samma sätt som livet. Ingen prydlig sekvens av problem->konflikt->klimax->avslut, men lösare teman och associationer som slingrar sig fram genom karaktärer och händelser.
Jag råkade tyvärr läsa "Sanningens Pris" just när jag ville ha en liten paus i slitet med ansökningsskrivandet, vilket var ironiskt då detta är en (iofs väldigt rolig, på ett svart vis) dystopisk framtidshistoria om en akademi där extern finansiering betyder ALLT.
De noveller jag fastnade mest för var dock de två sista. "Vålnaden i Nanzen-Ji" handlar om destruktiva familjeförhållanden som fortplantar sig från generation till generation; här är det fäder och söner som sitter fast i en väldigt toxisk maskulinitet (även fast ingen karaktär använder sådana termer), men jag tänker att mycket av själva destruktiviteten kan vara sig likt även bland mammor och döttrar... Titelnovellen ligger näst sist och är den enda riktiga sci-fi-historien i samlingen, med många explicita hänvisningar till Aniara.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej