Användarprofil Anna / Betyg & recensioner / I munkens skugga

Recension av Anna

Recenserad produkt

1bok2katter3kopparte tycker:

24 februari 2022

I munkens skugga av Helena Thorfinn ger en spännande, välunderrättad och insiktsfull inblick i en kultur, en miljö, ett sätt att tänka och en hel värld som jag inte känner till alls.
Katja orkar inte med intrigerna på jobbet utan säger upp sig. Ledsen, lite bitter och ganska desperat lämnar hon kontoret för sista gången. I ett försök att hitta någon lättnad och hopp bokar hon en biljett till Myanmar. En kvinna på väg att implodera av självförakt och mörka tankar landar i Yangon.
Samtidigt som Katja tar chansen att lära känna nya människor, en ny kultur och till och med sig själv hamnar hon i ett samhälle som håller på att helt tappa alla perspektiv.
I Myanmar finns systersonen Simon, Katjas nästanbarn som jobbar för UNICEF. Hans flickvän Trish ser en möjlighet att delta i den digitala revolution som precis har inletts i landet. Svärmodern Bonnie försöker hjälpa alla hon kan och i Myanmar är det många som behöver mycket.
Landet börjar öppna upp efter femtio år av militärdiktatur. Övergången är varken enkel eller smärtfri. Naiviteten i att inte vara vana vid att ifrågasätta auktoriteter eller informationskällor skapar en sårbarhet som kan utnyttjas av cyniska marknadsaktörer. Här finns korrumperade, korrumperande krafter som lockar till svek med stora summor.
I Myanmar, landet där allt handlar om karma, finns 130 olika etniska grupper med otaliga väpnade konflikter sinsemellan. Vidskepligheten är stor och horoskop kombinerade med numerologi och spådomar i handflatan är vägledande för de allra flesta. Även militären.
I det här spännande sammanhanget porträtteras personerna som representanter för olika folk, olika problematiker, olika konflikter. Gemensamt för dem är att de kämpar för att skapa sig en hemmahörighet i den här nya tiden som de inte känner till och som de är lite rädda för.
I Myanmar är majoriteten buddhister men den gyllene medelvägen är svår att hålla sig på för många. I krocken mellan de traditionella tankesätten och de nya sätten att sprida information och kommunikation börjar ondska delas och delas igen, bli till rädsla och hat.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej