Användarprofil Boknjutaren / Betyg & recensioner / Vi var vargar

Recension av Boknjutaren (Äppelviken)

Recenserad produkt

Berörande om barn på flykt undan krig

5 mars 2022

I slutet av andra världskriget marscherar ryska armén in i Tyskland. Pappan i familjen Wolf har blivit inkallad och resten av familjen flyr från sin by när ryssarna kommer närmre. De tre barnen skiljs från mamman under flykten. Liesl har lovat sin mamma att ta hand om sina yngre syskon Otto och Mia. För att överleva tvingas de leva i skogen, stjäla mat och göra farliga saker, de blir vilda som vargar.

Det här är en historisk roman som baseras på Wolfkinder, barnen under kriget som sökte skydd i skogen. Karaktärerna är påhittade men känns väldigt äkta och levande. Det är en fin och berörande skildring ur barnen fokus om att inte ens i krig är allt svart och vitt. Bland fiende kan du hitta folk med hjärta som du blir vän med och nån som borde vara din vän stjäl från dig.

Med ryssarnas invasion i Ukraina och folk på flykt blir den här historiska romanen högaktuell och än mer berörande, skrämmande och nära.

Språket och handlingen är väl anpassat efter målgruppen 9-12, men även som vuxen hade jag stor behållning av den. Vissa delar kan nog upplevas som skrämmande så bra om en vuxen har läst den. En bok som man kan läsa tillsammans och diskutera, särskilt nu.

Fina, stämningsfulla teckningar inleder varje del.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej