Användarprofil Per A.J. Andersson / Betyg & recensioner / Värsta bästa svårsnacket : om porr, sex & samtycke

Recension av Per A.J. Andersson

Välvillig men ändå lite skev

9 mars 2022

"Värsta bästa svårsnacket" vill väl. Den vill hjälpa barn och ungdomar att bättre förstå vad porr är, hur den kan påverka och vilka riskerna är. Den säger sig vilja måna om de ungas hälsa, och man vill undvika att moralisera. Men det lyckas inte alltid. Eller ens ofta. Det blir flitigt en vi-och-dom-mentalitet över diskursen, vilket återupprepar "bogie-man"-syndromet.

Några exempel: "de stora porrbolagen" / "tjänar pengar" (sid 19), "porrproducenterna tjänar mer pengar (sid 24), "vi tycker att samtycke aldrig kan köpas för pengar" (sid 26). Hela sid 31 verkar mena att porr per definition aldrig kan vara "schysst". Här anas ett allmänt anti-kapitalistiskt synsätt, där porrbranschen får ta skott för något som alla näringsgrenar i en kapitalistiskt samhälle påverkas av. Fast visst kan väl samtycke köpas för pengar? Vi skaffar ju oss varje dag tillgång till varor och tjänster genom att betala för dem.

På sid 36 antyds att framvisade sexuella fantasier är fel, på sid 49 att det aldrig går att vara säker på att allt gått rätt till vid en filminspelning. Om jag ska vara ärlig, vet jag inte om de kläder jag just nu bär har producerats etiskt rätt; ska jag då gå naken? På sid 55 glöms onani bort, som en form av sex. På sid 56 påminns återigen om de där "porrproducenterna" som vill "bestämma åt dig". På nästa sida kontrasteras porr och sex, på sid 58 hamnar författarna i det moralistiska diket (BDSM-relaterade aktiviteter verkar inte stå högt i kurs). På sid 60 förträngs innehållet i mångas sexuella fantasivärldar, på sid 67 menas att vi grundluras av porren (till skillnad mot vilka andra kroppsgenrer?). Det måste tydligen alltid finnas ett hårt porrkritiskt tänk (inklusive på sid 94, när frågan inte inbjuder till det).

Boken avslutas (sid 116-117) med en bra checklista för en förälder som vill prata porr med sitt barn, inklusive omkring det avslappnade och öppna samtalet. Men med tanke på allt som tidigare sagts i boken omkring porrens negativa effekter, kan det här möjligen bli svårare än nödvändigt.

0 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej