Användarprofil Marias bokhylla / Betyg & recensioner / Närvarande föräldraskap : hur föräldrars tillgänglighet påverkar barnets framtida personlighet och hjärnans utveckling

Recension av Marias bokhylla

Tydlig med bra exempel

14 juli 2022

Utifrån SSTT (Säker, sedd, tröstad och trygg) guidar Daniel J. Siegel och Tina Payne Bryson föräldrar genom att vara närvarande i sitt föräldraskap. Det viktigaste är, och det påpekar författarna ofta, att man inte behöver vara perfekt som förälder för det finns det ingen som är. Istället är det viktigt att tänka att man kan, och kommer att, misslyckas men att man ändå försöker. Och att man börjar utifrån de förutsättningar man har. Alla har vi olika bagage och erfarenheter, men det betyder inte att du behöver bli en sådan förälder som dina egna var.

Efter en introduktion till anknytning och varför vissa har svårt för det, fokuserar varje kapitel på varsin del av SSTT och det finns tydliga illustrationer som visar på vad som kan hända. Både illustrationerna och de små rutorna som betonar det viktigaste gör att det är lätt att hitta tillbaka i boken när den är läst, när man behöver påminnelse och uppmuntran. Utöver det finns tydliga tabeller som visar på det viktigaste med SSTT. Dessutom finns exempel från olika verkliga personer när de har använt knepen eller kommit fram till att de hade behövts.

Det jag tror är väldigt viktigt att påpeka, och det skriver också författarna, är att det här inte är en idiotsäker metod. Det tar tid, det kommer att misslyckats men det viktigaste är att hela tiden visa att man är beredd att försöka. Det kommer barnet att se, att du finns där för det och vill väl.

Språket är lätt att hänga med i, och översättningen är bra. Jag är väldigt förtjust i illustrationerna, för jag tycker att de förhöjer läsupplevelsen men också förståelsen. Dessutom tycker jag om att det är väldigt lite pekpinnar utan i stort sett bara förståelse för att det inte är lätt att vara förälder (eller barn). Något man har gjort rätt ena dagen är så fel det bara går under den andra. Och även om det kanske inte är en bok man läser många gånger, så är det en väldigt bra bok att kunna gå tillbaka till och bläddra i igen. Om så bara för att inse att man verkligen inte är en ensam ö i en ocean och att det bara är ens eget barn och en själv som kämpar.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej