Användarprofil Lilli / Betyg & recensioner / Skippa Nyheterna : varför jag slutade läsa nyheter och varför du också borde göra det

Recension av Lilli (Uppsala)

Årets bästa bok!

20 juli 2022

Den här boken var riktigt bra. Och den var inte som jag väntade mig.

Jag fick boken som present och hade inga särskilda förväntningar på den. Jag trodde att det skulle vara en bok om att undvika att höra nyheternas jobbiga sanningar, och jag är ingen nyhetsknarkare, så jag trodde inte att jag behövde en sådan. Jag tänkte mig nog också att den skulle vara lite brysk, som många böcker skrivna av någon som hittat en egen metod att må bra kan vara. Men det var den inte. Den var vänlig och eftertänksam, med ett behagligt språk och underfundig humor.

Boken väcker en massa egna tankar snarare än att skriva läsaren saker på näsan. Jag lärde mig massor också. Om händelser jag hört om i nyheterna men bara fått en del av bilden om. Om nyhetshistoria och hur det går till när en nyhet blir en nyhet. Om hjärnan och stress och vad som får oss att välja som vi gör.

Det är också en sån bok som följer med en efteråt. Jag märker att jag börjat se på nyhetsrapporteringen med nya ögon, både sundare och lugnare. Den fick mig inte att sluta läsa nyheter (och utan att spoila för mycket kan jag säga att författaren också i slutändan inte är så hård som det låter på titeln). Däremot fick den mig att se på nyheterna med lite mer distans. Den fick mig också att utmana mina dåliga vanor i hur jag använder sociala medier, nu försöker jag fundera mer på vad jag får ut av att vara där.

En sak jag tar med mig från den är att man inte får helhetsbilden av läget i världen från nyheterna. Man får små handplockade godisbitar som ska göra att man vill ha fler. Och man väljer dem inte själv.

Det känns som en bok man blir lite klokare av. Lite ödmjukare i sin syn på världen. Rekommenderar den verkligen! För mig har detta blivit sommarens gå-bort-present :)

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej