Användarprofil Jackie Laa Renholm / Betyg & recensioner / Sju dagar kvar att leva : en berättelse om brott och dödsstraff

Recension av Jackie Laa Renholm

Stor potential, svagt resultat

15 januari 2023

Ett jätteintressant upplägg - författaren åker till USA för att träffa en dödsdömd man som nu har en vecka kvar innan avrättningen. Hon träffar också en massa andra människor som är eller har varit involverade i dödsstraffet på de mest skilda vis, från anhöriga till mordoffer och dödsdömda till poliser och åklagare, via en fängelsepräst, en före detta (numera friad) dödsdömd man, en kvinna som gift sig med sin dödsdömda brevvän och flera andra med olika perspektiv och åsikter.

Detta hade alltså verkligen potentialen att bli en riktigt intressant och tankeväckande bok, en roadtrip genom USA med dödsstraffet som fond där det finns möjlighet att fördjupa sig både i den ytterst mångfacetterade dödsstraffrågan, men också rent existentiella, allmänmänskliga frågor, och det märks att det också är det som Carina Bergfeldt vill åstadkomma, men tyvärr faller den platt då hon verkligen inte behärskar det dokumentära skrivandet.

Där boken skulle kunna borra på djupet nöjer den sig med att skrapa på ytan, man får inget riktigt grepp om varken personerna eller samhället och det märks alltför tydligt att Bergfeldt är nyhetsjournalist i grunden då siffror och statistik staplas på varandra och sammanhangen förklaras kortast och enklast möjligt. I en nyhetsartikel är det helt riktigt, men läser jag en reportagebok förväntar jag mig mer berättande och levandegörande. Den enda som framträder som en riktig, levande människa med nyanser i tänkande och resonemang är fängelseprästen som på något sätt får representera det faktum att verkligheten sällan är svart eller vit, utan full av gråskalor och situationer där man tvingas välja det man anser vara det minst dåliga alternativet eftersom det inte finns något bra.

Jag ska nämna i sammanhanget att jag inte kollade sidantalet innan jag beställde, hade jag gjort det hade jag kanske avstått då det egentligen är ganska självklart att det inte kan bli särskilt djuplodande i detta enormt komplicerade ämne på endast 240 sidor, så det var ett fel från min sida som eventuellt gjorde mig mer besviken än nödvändigt.

Boken kom till i samband med att Bergfeldt skrev en artikelserie för Aftonbladet, och som sådan kan jag tänka mig att den fungerar utmärkt. När jag läser den som reportagebok är jag som sagt besviken över att ett så löftesrikt upplägg inte förvaltades bättre.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej