Användarprofil Gunnar Odhner / Betyg & recensioner / Medvetandets gåta : om hjärnan, själen och konsten att kila runt hörnet

Recension av Gunnar Odhner

Naturalisten Lindström befolkar universum med levande...

22 april 2013

Naturalisten Lindström befolkar universum med levande kopior av sig själv (och Elvis) utan att ha skymten av bevis. På liknande sätt är hans bok uppbyggd i övrigt. Han är en mästare på det vetenskapliga tricket framför andra: att dra växlar på framtiden.
"Även om mycket av allt detta skulle visa sig vara fel har vi alla fall visat att en vetenskaplig, matematisk beskrivning av medvetandet tycks vara fullt möjlig och dessutom sedan länge är påbörjad. Det betyder att vi i princip har samma typ av förståelse eller förståelser av medvetandet som av vilka fysiska fenomen som helst, bara vi går vidare och testar hypoteserna."
Jag har läst det här tio gånger utan att bli klok på vad Lindström menar. Vi har förståelsen bara vi går vidare? Har vi den eller inte?
Jag upplever boken som en katalog av spekulationer, inte ett dugg vetenskaplig, trots alla hänvisningar till "forskningen".
Om medvetandet är en enkel hjärnfunktion, hur kommer det sig då att jag ser svammel, där Lindström ser förnuft?

3 av 7 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej