Användarprofil Kristina Simar / Betyg & recensioner / Det svåra fallet K

Recension av Kristina Simar

Recenserad produkt

Det svåra fallet K
Häftad (Danskt band)
1 recension

Jack, som är berättarrösten i denna roman, hade i...

10 maj 2013

Jack, som är berättarrösten i denna roman, hade i mitten av 1970-talet ett sommarvikariat på Västerviks mentalsjukhus, slutna paviljong. Han blev intresserad av den tystlåtna patienten Gerhard som Jack inte tyckte passade in i miljön. Han gjorde några försök till kontakt, men det gav inget resultat. En kort tid efter att Gerhard skrivits ut, försvann han helt plötsligt.

Tiden går och det blir maj 2010, Jack, hans hustru och barn är på sitt torp utanför Västervik. Plötsligt står en främling i dörren och presenterar sig som Louis Berg. Louis berättar att han är intresserad av den försvunne Gerhard och han vill ställa lite frågor till Jack, eftersom han jobbade på mentalsjukhuset när Gerhard befann sig där. De blir snabbt vänner och börjar tillsammans att letat efter Gerhard.

Parallellt med deras sökande efter Gerhard får vi läsare ta del om det som hände Gerhard från det han blev utskriven från mentalsjukhuset tills handlingar går ihop.
Upplägget är intressant och det är en suggestiv roman som leder till många frågor om mentalvården och hur man upplevs som mentalsjuk som man kallades på 1970-talet. Temat var intressant och jag tyckte om det jag läste, men tyvärr var korrekturläsningen inte helt okej och det gjorde att jag fick stanna upp, läsa om en mening flera gånger för att få ihop den. Men sammanfattningsvis så fick jag en bra inblick om mentalvården på 1970-talet.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej