Användarprofil Bokälskaren / Betyg & recensioner / Blomma i Afrikas öken

Recension av Bokälskaren

Recenserad produkt

Waris Dirie växte upp i en nomadstam i Somalias öken,...

11 augusti 2013

Waris Dirie växte upp i en nomadstam i Somalias öken, och dagarna handlade till största delen om att djuren skulle överleva, och att få mat för dagen.

Vid fem års ålder blir Waris omskuren. Enligt traditionen skall detta inte ske förrän flickorna kommer upp i tonåren, som ett tecken på att hon blivit kvinna, men det sker allt tidigare, eftersom flickorna inte själva inser vad det handlar om utan bara ser att det är en stor och festlig dag, och tjatar om att få göra det i tidig ålder.

När Waris är tolv år gammal berättar hennes pappa för henne att hon ska få gifta sig, men inte med en man hon själv har valt utan med en gammal 60-årig man som knappt kan gå, så bestämmer sig Waris för att rymma. Hon vill själv få bestämma över sitt liv, och vem som ska bli hennes make.

Waris flykt blir en lång och svår resa genom Somalias öken, men ödet går hennes väg, och idag är Waris Dirie en internationellt erkänd fotomodell, som samarbetar med FN mot kvinnlig könsstympning.

Jag gillar biografier och dokumentärer, och En blomma i Afrikas öken tyckte jag mycket om. Det är ett under att Dirie trots sin enkla bakgrund och sin naivitet har lyckats så bra som hon har gjort, hon hade kunnat råka betydligt mer illa ut än vad hon har gjort!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej