Användarprofil Bokälskaren / Betyg & recensioner / Matthandlare Olssons död

Recension av Bokälskaren

Recenserad produkt

Carl-Ivar Olsson är en man strax över pensionsåldern,...

16 augusti 2013

Carl-Ivar Olsson är en man strax över pensionsåldern, men han har fortfarande kvar sin mattaffär; den är ju hans livsverk, han är ju matthandlare Olsson!

Under en affärsresa till Istanbul hittas matthandlare Olsson död, mördad på ett mycket brutalt sätt. Vem kan ha haft anledning att mörda en enkel matthandlare från Oskarshamn? Kriminalkommissarie Claes Claesson är pappaledig; han och makan Veronika Lundborg har under dramatiska former just fått sin andra dotter, och Claesson ska vara hemma och njuta av den första tiden med denna nya lilla familjemedlem. Föräldraledigheten avbryts dock hastigt (och mindre lustigt) i och med matthandlare Olssons dödsfall; någon måste ju åka till Istanbul och ta del av utredningen, och denna någon är Claesson, tillsammans med en tillfälligt inlånad kollega. Mustafa Özen härstammar från Turkiet, och har således unika språkliga och kulturella kunskaper som måste tas tillvara i detta fall.

Karin Wahlberg har länge varit en av mina stora favoriter, men när Matthandlare Olssons död kom ut så slutade jag att följa henne. Den verkade på något vis så barnslig och oseriös, med sina referenser till Ture Sventon, och varför skulle Claesson resa till Turkiet; jag tolkade helt enkelt det hela som någon sorts "skämtbok", och det var ju Wahlbergs deckare jag gillade!

När jag sedan såg just Matthandlare Olssons död på antikvariatet i Floby för endast 10 kr så kunde jag bara inte låta bli att slå till och ge den en chans; kanske var det inte så illa som jag hade trott? Jag är glad att jag gav Wahlberg och matthandlare Olsson en ny chans; jag gillar den skarpt! Nej, det var ingen skämtbok, utan ytterligare en av Wahlbergs klockrena deckare, med samma fina persongalleri och samspel som även karaktäriserar Wahlbergs tidigare böcker!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej