Användarprofil Tom Dahlstedt / Betyg & recensioner / Master and Commander

Recension av Tom Dahlstedt

Recenserad produkt

Master and Commander
Häftad (Paperback / softback)
1 recension

Patrick O'Brian tar berättelserna om British Navy's...

30 augusti 2013

Patrick O'Brian tar berättelserna om British Navy's sjökrig mot Napoleon et consortes till en högre nivå. Efter att ha avverkat Forester, Kent, Pope, Meacham och Kelso, blev jag trefaldigt glad när jag träffade på O'Brians första bok om Aubrey & Maturin. Dels över den höga ambitionsnivån han har (och hur obesvärat han når den) när det gäller detaljbeskrivningar, dialog, historisk anpassning och trovärdighet, dels över att ha hunnit med övriga författare i genren utan att ha läst O'Brian (för då hade nog nöjet med "de andra" sedan minskat avsevärt). Den tredje glädjen var att jag (lite slumpmässigt) faktiskt började med denna, den första i en lång serie, och sedan lyckades läsa dem i rätt ordning. En kvalitet hos O'Brian är nämligen hur han lyckas hålla ihop sammanhanget i hela sviten - en konst som t ex inte Forester lyckades få till i sin serie om Hornblower.

De osannolikt olika personligheterna Jack Aubrey och Stephen Maturin sammanförs här av sitt enda egentliga gemensamma intresse och inleder sin bekantskap med att bli förbannade på varann. De sitter som bänkgrannar i publiken på en konsert i Port Mahon, Menorca i april 1800. I en serie om 21 romaner följer vi dem sedan tills efter fredsslutet 1815.

Hugade läsare anmodas med eftertryck att ta böckerna i rätt ordning. För bästa möjliga utbyte rekommenderas också att ha kartbok eller Google Maps/Earth till hands (i apparna är det bl a enklare att söka på namn).

Give you joy!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej