Användarprofil Bokälskaren / Betyg & recensioner / Illdåd

Recension av Bokälskaren

Recenserad produkt

Illdåd
Ljudbok (AudioDownload)
1 recension

Sara och hennes bästa väninna Marie är på fest på...

10 oktober 2013

Sara och hennes bästa väninna Marie är på fest på Lucianatten, men när Sara följer med ett par unga män på efterfest bestämmer sig Marie i sista minuten för att istället åka hem. Det sista hon säger till Sara innan hon åker är "Förlåt mig..." Dessa ord visar sig dock inte ha någonting att göra med att Marie inte följer med, som Sara först trodde, utan om något helt annat...

När Sara och de två männen kommer till lägenheten där efterfesten skulle äga rum visar det sig att ytterligare två män väntar där, och de har något helt annat i tankarna än Sara... Sara blir brutalt våldtagen och misshandlad av de fyra männen, och när hon tar sig till sjukhuset bekräftas svåra skador såväl i underlivet som över hela kroppen. Trots detta frågar den första polismannen hon möter om hon kanske var tillsammans med någon av de fyra männen, och gett dem intrycket av att hon ville "ha lite kul" med hans kompisar också..? Han menar att det inte finns någonting att anmäla, eftersom någon våldtäkt sannolikt inte har ägt rum.

Detta hör brottsofferstödjaren Johanna, som istället tillkallar kriminalinspektör Nina Mander, som tar sig an Saras fall. Genom henne blir även Alex King inblandad, som coach och för att ytterligare stötta Sara medan hon genomgår vad som ibland kallas "den andra våldtäkten"; rättegången och alla de påfrestande förhören, där hennes agerande kommer att bli starkt ifrågasatt.

Just nu känns Illdåd tyvärr nästan kusligt aktuell; sex tonårspojkar som tidigare dömts för en brutal och uppmärksammad gruppvåldtäkt på en 15-årig flicka friades nyligen i hovrätten, då de ansåg att hon inte befunnit sig i hjälplöst tillstånd. Detta trots att hon blivit inlåst i ett mörkt rum med sex främmande pojkar, som turades om att förgripa sig på henne!

Jag skulle önska att denna bok vore överdriven eller osann på något vis, men tyvärr så verkar det vara precis så här förfarandet går till i samband med en våldtäktsrättegång; det är kvinnan som ifrågasätts och granskas under lupp, medan männen ses som någon form av oskyldiga offer som inte kan lägga band på sig om det kommer en snygg kvinna med kort kjol!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej