Användarprofil Mats Pettersson / Betyg & recensioner / Flykten från Läger 14 : den dramatiska rymningen från ett nordkoreanskt fångläger

Recension av Mats Pettersson

Köpte boken igår och sträckläste den på eftermiddagen....

15 november 2013

Köpte boken igår och sträckläste den på eftermiddagen. En av de mest skrämmande och intressanta skildring om koncentrationsläger och diktaturer som jag läst. Författaren låter oss förstå vidden av grymheterna i Nordkorea, utan att frossa i detaljer. Den lyfter ett antal intressanta frågeställningar som får mig att inse att Nordkoreas fångläger har en helt annan dimension än något annat vi skådat i historien.

Nazisternas koncentrationsläger, och deras system var fruktansvärt. Men systemet var igång endast några år. Nordkoreas system har utvecklats under lite drygt 60 års tid, och räknat i antal offer under hela tidsperioden torde de inte ligga långt efter det antal som nazisterna mördade i sina koncentrationsläger.

Efter att ha läst boken inser man två saker. Nordkorea skulle sannolikt falla sönder som ett korthus med minimal militär insats från omvärlden. Ingen utanför Nordkorea är intresserad av att landet faller sönder.

Efter generationer av svält och undernäring har det skapats ett helt folk som kapacitetsmässigt ligger lång efter exempelvis sina grannar i Sydkorea.

Den här bokens budskap är angeläget, och i framtiden kommer vi att fråga oss "hur kunde vi låta detta ske".

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej