Användarprofil Per Wikholm, författare och kostdebattör / Betyg & recensioner / Matrevolutionen : ät dig frisk med riktig mat

Recension av Per Wikholm, författare och kostdebattör

En lättläst svensk version av Gary Taubes

31 december 2010

Andreas Eenfeldt har lyckats skriva en bok om mat, kolhydrater och fett som både är lättläst för lekmannen och samtidigt intressant för forskare och sjukvårdspersonal som vill ha fördjupning och vetenskapliga referenser.

Det är lite av Sveriges svar på Gary Taube's bok "Good Calories - Bad Calories" (2007) men mer koncis, publik och pedagogisk. Eenfeldt håller sig lagom akademisk och kryddar med erfarenheter från sin egen praktik med patientmöten och bloggkommentarer.

Det finns några smådetaljer jag skulle kunna racka ned på. Eenfeldt skriver att de svenska kostråden följde USA:s när det egentligen var precis tvärtom. Sverige var först i världen 1971 med dylika kostråd och haveriet för folkhälsan i USA kom när man importerade den svenska uppfinningen matpyramiden med spannmål, ris och potatis i basen.

Men i det stora hela är detta en bok som alla borde läsa och som förhoppningsvis eldar på kostdebatten i Sverige och andra länder.

0 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej