Användarprofil Mikael Arinder / Betyg & recensioner / Här tittar vi på fåglar : Sveriges bästa fågellokaler

Recension av Mikael Arinder

Lysande guidebok!

6 maj 2014

Boken är illustrerad med foton från fågellokalerna och på typiska fåglar. Bra format, och smidig inbindning lämplig för fältbruk.

För varje lokal finns fyra underkapitel:
- inledande beskrivning av lokalen och dess kvaliteter.
- ÅRSTIDERNA - fågellivets karaktär över årstiderna, fyllig information på ganska få rader, men man får en god bild över variationen i skådning under året. En figur illustrerar vilka månader av året som lokalen är bäst.
- LOKALERNA - beskrivning av viktiga sub-lokaler, ganska detaljerade instruktioner om hur man hittar dit, inklusive GPS-koordinater till ett antal sub-lokaler per lokal, samt hur man lämpligast skådar.
- FÅGLARNA - uppräkning av ett tjugotal viktiga/intressanta fågelarter/artgrupper med tips om när och var man lättast ser dem.

Till varje lokalbeskrivning hör ett antal beskrivande symboler, samt en detaljerad karta med tips på bra observationsplatser, fågeltorn och grillplatser.
QR-koder leder de med smartphones till de senaste fågelobservationerna på lokalen (via Artportalen/Svalan). Mycket bra!

Målgruppen är fågelskådare som vet HUR man skådar och hittar fåglar, t.ex. att krävs vindar på minst 15 m/s från sydväst eller väst för att man skall se de havsfåglar som beskrivs i kapitlet "Kullen & Skälderviken", för detta står inte i texten. Men även den allmänt fågelintresserade torde ha stor glädje av denna bok som utflyktsguide.

Urvalet av lokaler känns bra, men säkert saknas någon guldklimp som borde varit med. Bokens 50 fågellokaler är dock inte så mycket i ett långt land som Sverige. Föregångaren "Fågellokaler i Sverige" från 70- och 80-talet rymde hela 226 lokaler. Fast varje lokal i "Här tittar vi på fåglar" täcker in ett antal sub-lokaler som beskrivs var och en i respektive lokalkapitel, så på så sätt finns det ganska många viktiga fågellokaler täckta i boken, låt vara att Dalsland blivit utan och att de norrländska landskapen bara fått varsin lokal, typ.

Sverigekarta med alla lokaler inprickade saknas, och det är synd. Vilka lokaler finns t.ex. i närheten av Göteborg? Nu får man bläddra sig fram och titta på lokal för lokal och konstatera var de ligger.

I slutet av boken finns ett rejält register med drygt 800 lokaler/sub-lokaler, inklusive delikatesser som "876-metersskylten", "Punkt 106" och "Gubbhyllan" som florerar bland inbitna fågelskådare. Inte många GPS-navigatorer som klarar av att hitta till sådana resmål :-). Däremot saknas det ett artregister i slutet av boken där man hänvisas till lämpliga lokaler för vissa intressanta/ovanliga fågelarter. Sådana finns i andra liknande guideböcker och är ofta väldigt användbara. Vart åker man för att se t.ex. sommargylling eller svarttärna?

Det här är en utmärkt bok till ett bra pris. Ett måste för alla fågelintresserade på väg!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej