Användarprofil Erik Andersson / Betyg & recensioner / Expeditionen : min kärlekshistoria (illustrerad utgåva)

Recension av Erik Andersson

Vad skulle det tjäna till?

3 juni 2014

"Vad skall det tjäna till", brukade min mamma säga när jag som pojke ville utmana vädrets makter (kyla och snöyra) för att åka in till stan en lördagskväll mitt i vintern och dansa på stadshotellet. Det var kanske mest en fråga sprungen ur en moders ängslan att det skulle hända sonen något farligt. Men när det gäller Andrées expedition till Nordpolen känns frågan verkligen relevant.

Det är en intressant skildring av de mänskliga drivkrafterna och mångas dårskap. Författaren visar på ett utomordentligt sätt hur en illa förberedd expedition går i kvav. Hur äregirigheten besegrar förnuftet.

Boken skildrar också författarens tålmodiga och målinriktade arbete att gå till botten och räta ut alla frågetecken kring expeditionen. Det är ett bra exempel på vad man med stark vilja och ambition kan uträtta. Dock utan att sätta sitt eget och andras liv på spel.

Boken passar även för dem som inte orkar ta sig igenom alla sidor från pärm till pärm. Alla faktaredovisningar behöver inte penetreras för att man skall få behållning av den. Det är intressant att bara sitta och bläddra och att ta del av bildmaterialet.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej