Användarprofil Charlotta Sjöstedt / Betyg & recensioner / Winston Churchill Del 2

Recension av Charlotta Sjöstedt

Recenserad produkt

Lättviktiga anekdoter förklarar ingenting

10 januari 2015

Vill man läsa en biografi om Churchill i form av lättviktiga anekdoter ska man definitivt välja den här. Den handlar mycket om vad han drack, vad han rökte, vad han åt, vilka filmer han såg, vad han hade på sig, hans badkarsbad och vilka slagfärdiga och lustiga kommentarer han fällde. Vi slipper inte ens historier om hur han uträttade sina behov. Det storpolitiska skeendet som den som läser en Churchillbiografi troligtvis har ett intresse för är nästan en bisak. En passage på sidan 213 i del två ger en blixtbild av förhållningssättet. Churchill befinner sig i Alexandria och äter lunch med den amerikanske presidenten Roosevelt. "De hade trevligt tillsammans och hann även med att diskutera utvecklingen av atombomben."
En analys av Churchills motsägelsefulla personlighet som gör att man lär känna honom saknas. Varför vi ska betrakta honom som en stor statsman får vi aldrig en förklaring till. Det verkar som om författaren utan invändningar har accepterat hjältemyten i de västliga segrarmakternas historieskrivning. Huvudpoängen i den är att Churchill skulle ha räddat världen genom att vara den ende som stod upp mot Hitler 1940-41.
Till biografins förtjänster hör att den lyfter upp Churchills imperialistiska och cyniska agerande till exempel i förhållande till Indien och Gandhis kamp för indisk självständighet. Men författaren förklarar aldrig för oss varför en person med Churchills inställning ändå ska betraktas som världens räddare. Biografin lämnar mig med en otillfredsställande känsla av att inte förstå hur saker och ting hänger ihop.

1 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej