Användarprofil Olof Öberg / Betyg & recensioner / Trauma

Recension av Olof Öberg

Recenserad produkt

Trauma
Kartonnage
1 recension

Lysande!

11 februari 2015

Jag är mycket förtjust i Ulla Bolinders brottsromaner och den här är inget undantag, uppenbarligen går det lika bra utan Weber i. Ja, den här är nog rentav en av hennes starkare.

Enligt min mening slår Bolinder de flesta samtida deckarförfattare på fingrarna. Nej, här finns inga "genialiska" seriemördare som arrangerar kroppar i geometriska mönster, inga övermänniskor som gräver sig upp ur sina egna gravar, inga man-mot-manuppgörelser mellan surmagad medelålders polis och überintelligent antagonist på mörk och regnig strand. Bara vanliga människor som drabbas av, eller utför, vardagliga brott; och brottsutredningar som, så vitt jag kan bedöma, är som hämtade ur en gråtrist verklighet. Ofta antyds bara vad som verkligen hänt, i någon bok är det inte ens hundraprocentigt klart vem som är gärningsman. Allt i rätt så originell form och på ovanligt välskriven prosa.

Låter det inte så spännande? Ska det vara toppraffel, hjältar och skurkar, djävulska intriger högt upp i samhällstoppen? Då är Bolinders böcker kanske inget för just dig. Det här är inte så mycket verklighetsflykt som ett, eller flera, fönster mot verkligheten. Därmed inte sagt att detta inte är riktigt spännande ändå, om man är lagd åt det hållet. Som jag.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej