Användarprofil Karl-Erik Johansson / Betyg & recensioner / Partiledaren som klev in i kylan : Berättelsen om Juholts fall och den nya politiken

Recension av Karl-Erik Johansson

En bok att läsa om politikens villkor och risker!

28 maj 2015

Jag blev fängslad av boken, som vi i vår läsecirkel, var nyfikna på. Brukar inte alltid dras till biografier eller personrelaterade böcker om nutidshändelser, men den skulle ju läsas. Tog med den till en vintersemester på Barbados och blev helt uppslukad. Dels för att jag själv varit fritidspolitiker under snart 50 år, dels för att Daniel Suhonen lyckats fånga personen Håkan Juholt och spelet kring en makthavare. Det spel som innehåller så många intriger, på så många plan. Och där utrymmet för felsteg, ensamhet och stress är omänskligt. Ingen enskild person kan egentligen klara ett sådant uppdrag. Det måste finnas en uppbackning och tillit från en stab som också vill och förmår att skydda den enskilde.

Som socialdemokrat blir jag skrämd över hur enskild makthunger finns snart sagt runt varje hörn. Där kampen för sin egen position kan ta sig vilka uttryck som helst. Jag är övertygad om att sådant ränkspel finns i många organisationer.

Hur som helst Suhonen har kratsat i askan och i elden och skrivit en mycket tänktvärd bok. Frågan som inställer sig efter att ha läst den är: Vill vi ha en sådan värld i vår närhet? Vad kan vi göra för att backa upp dem som tar på sig ett representativt uppdrag? Vill vi låta egoismen bryta ned våra företrädare?

Läs, tänk och reagera!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej