Användarprofil Adiad Sarajlija / Betyg & recensioner / The Book of Master Mo

Recension av Adiad Sarajlija

Recenserad produkt

The Book of Master Mo
Häftad (Paperback / softback)
1 recension

Mo Zi - filosofin som Kina glömde.

10 augusti 2015

Den kinesiska har tre huvudideologier som har en suddig gräns emellan vad vi i västvärlden ser som enbart religion och filosofi ; det vill säga Daoism, Konfucianism och Buddism. Men det finns mera till kinesisk filosofi än dessa tre och Mo Zi filosofi är en av dom. Till skillnad av Daoism, Konfucianism och Buddism så är Mozism argumenterade och inte auktoritär resonerade av sig, med att luta sig emot ens tolkningen emot vad Lao Zi, Chuang Zi, Lieh Zi Konfucius, Mencius, Xun Zi och Buddha sade är felbart.
Mo Zis doktriner är lite mera baserade på kunskap än de andra kinesiska tänkarna, men delar samma uppfattning att inrikta sig om etiska och hur ska seden att leva sitt ska vara.
Man ska komma ihåg att kinesisk filosofin är som popkulturs referenser, med att man tar alltid upp som pågår nyligen och ger ingen till och ens vad man pratar om; kort sagt till skillnad av de platoniska dialogerna där Sokrates pratar med andra tänkare så nämner man dom istället hejvilt utan kontext, men fotnoterna i denna är kontextgivande.

En stark rekommendera för den som är hungrig efter filosofi och antik kinesisk kultur.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej