Användarprofil N. H. / Betyg & recensioner / Tänk att det är år 2000 : Erikas dagbok

Recension av N. H.

Recenserad produkt

Slutet på Erikas dagbok

28 augusti 2015

Den autentiska dagboken Tänk att det är år 2000 omspänner åren 1989-1999 och handlar bland annat om Rut Berggrens mödor att få sin dagbok utgiven. Riktigt varför denna volym inte kom ut samtidigt med den första i Erikas dagbok framgår inte, men som författaren själv nämner i förordet var redan den med 1162 sidor något otymplig. Hela denna unika dagbok förtjänar att tryckas om i två jämntjocka volymer.

Tänk att det är år 2000 har av någon anledning sämre papper som redan gulnat, men innehållsmässigt finns inga kvalitetsskillnader mot tidigare. Det skulle i så fall vara till det bättre, för med erfarenheten och
den akademiska karriären på äldre dar tycks ha följt en skärpning av språkmedvetandet. Nu har Rut Berggren, som var verksam som journalist eller tidningsskribent redan i början av fyrtiotalet, alltid skrivit utomordentligt omtänksamt och väl. Dagboken känns trots sin omfattning aldrig svårforcerad och läses med fördel från valfri sida.

Rut Berggren flyttade i 35-årsåldern från södra Norrland till Hörnefors utanför Umeå men i hjärtat fanns födelseorten "Bruket" i Gästrikland ständigt närvarande. Ur lokalhistorisk synvinkel är det liksom tidigare
kanske mest där boken har sitt intresse, men idealisten Berggren skriver som alltid på en allmängiltig nivå med stora litterära kvaliteter, vilket understryks av att alla namn är fingerade.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej