Användarprofil Britt-Marie "Bim" Kullin / Bims Blogg / Betyg & recensioner / Färjan

Recension av Britt-Marie "Bim" Kullin / Bims Blogg (Farsta / Stockholm)

Recenserad produkt

Färjan
E-bok (EBook)
1 recension

Betyg: 5 av 5.

5 oktober 2015

Mats Strandberg har skrivit tre romaner tidigare, "Jaktsäsong", "Bekantas bekanta", och "Halva liv". Jag har läst dom alla tre, och länkar till mina recensioner av dom.

Han har också skrivit en trilogi ungdomsböcker tillsammans med Sara Bergmark Elfgren, "Cirkeln", "Eld", och "Nyckeln". Jag har läst den första boken i serien, och länkar till min recension av den.

Och nu har Mats Strandberg kommit ut med "Färjan" som är en skräckroman som utspelar sig på en finlandsfärja, och som författaren själv sammanfattar som "Stephen King på en finlandsfärja".

Och jag älskade den! Och den påminner faktiskt om Stephen Kings skräckböcker. Inte bara skräcken och allt det övernaturliga. Utan framförallt så påminner Mats Strandbergs bok om Stephen Kings sätt att skildra "den lilla människan". För i den här boken, som nästan alltid i Stephen Kings böcker, så är det relationerna mellan människor som är det viktiga. Och framförallt beskrivningarna av dom "lite udda" människorna. Dom utstötta, barnen, dom ensamma, dom lite annorlunda människorna.

Men även om jag tyckte att alla beskrivningarna av människor och relationer var bokens största behållning, så var såklart själva berättelsen också jättebra. Lite "The Shining"/"Varsel"-känsla fick jag av boken, och även en släng av klaustrofobi/cellskräck.

Jag fick också en film-känsla av boken, och såg allting framför mig hela tiden. Det skulle nog bli en mycket häftig film av den här berättelsen.

Boken är mycket blodig, och ingenting för känsliga. Men gillar man blod, våld, splatter, och övernaturlighet, och gillar man Stephen Kings skräckböcker, då gillar man definitivt den här, det kan jag absolut lova.

Så jag rekommenderar varmt boken, till alla som gillar den här typen av litteratur. Och jag hoppas verkligen att Mats Strandberg skriver fler böcker som liknar den här.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej