Användarprofil Mikael Arinder / Betyg & recensioner / Götalands bästa fågellokaler

Recension av Mikael Arinder

Recenserad produkt

Utmärkt fågelguidebok!

14 oktober 2015

Boken har fina foton från fågellokalerna och på fåglar. Formatet och inbindningen är bra och funkar i fält. En översiktskarta med de 54 fågellokalerna finns på baksidan. Urvalet av lokaler känns vettigt. I slutet av boken finns ett maffigt register med drygt 700 lokaler och sub-lokaler.

Typsnittet är lättläst. Kartorna är bra, detaljerade och stora. Boken ser ut som "Här tittar vi på FÅGLAR" vad gäller formgivning och upplägg, men innehåller många fler lokaler, fast bara i Götaland.

För varje lokal finns:
- en inledande beskrivning av lokalen och dess kvaliteter
- ÅRSTIDERNA - fågellivets karaktär över årstiderna, fyllig information på ganska få rader, men man får en god bild över variationen i skådning under året
- LOKALERNA - beskrivning av viktiga sub-lokaler, ganska detaljerade instruktioner om hur man hittar dit, inklusive GPS-koordinater i kartan till ett antal sub-lokaler per lokal, samt hur man lämpligast skådar.
- FÅGLARNA - uppräkning av ett tjugotal viktiga/intressanta fågelarter/artgrupper med tips om när och var man lättast ser dem.
Till varje lokalbeskrivning finns symboler, t.ex. handikappanpassning, samt en detaljerad karta med tips på bra observationsplatser, fågeltorn och grillplatser, vilka månader av året som lokalen är bäst. QR-koder leder till aktuella fågelobservationer på lokalen (via Artportalen). Men jag fattar inte hur man hittar till de café/gatukök/restaurant som indikeras av Cafésymbolen, eller var den utlovade grillplatsen finns för vissa områden.
GPS-koordinater för rekommenderade parkeringsplatser finns i en textruta i kartan. Dessutom finns också vägbeskrivning. Bra! Jag gillar också att det anges med små kompassrosor i kartan i vilken vind som olika observationspunkter är som bäst.

I kapitlet "Var hittar man arten?" får läsaren tips om vilka lokaler som är bäst för att se vissa arter. Vad gäller kornsparv hänvisas man t.ex. till texten om Österlen. Väl i denna lokalbeskrivning hittar man mer detaljerad info om vilket område som är lämpligast, t.ex. Kabusa-Hagestad-Löderup vad gäller kornsparv. Godkänt, men det räcker inte riktigt ända fram. Var i området Kabusa-Hagestad-Löderup skall jag börja leta efter kornsparv? Det blir till att börja söka i Artportalen i stället...

Jag har skådat fågel sedan slutet av 70-talet. I mina ögon är "Götalands bästa fågellokaler" en oerhört bra, välskriven och mycket användbar bok. Den ligger redan i min bils handskfack. Ni som precis börjat titta på fåglar har antagligen fantastiskt stor nytta av boken för att hitta rätt i naturen. All info finns inte samlad på weben på ett lika bra sätt som i den här boken.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej